Millaisia palveluja & tuotteita hammaslaboratoriosta saa?

Hammaslääkärin ja hammaslaboratorion työnjako on yleensä seuraavanlainen: hammaslääkäri tutkii vastaanotolla potilaansa ja suorittaa tarvittavat toimenpiteet sekä ottaa jäljennöksen potilaan hampaistosta. Jäljennöksen perusteella hammaslaboratorio valmistaa ensin työmallin ja sen mukaan tarvittavan kruunun, sillan, proteesin tai muun tuotteen, jonka hammaslääkäri sitten asentaa potilaalle. Hammaslääkärin asiakas saa suuhunsa hammaslaboratorion valmistaman, mittojensa mukaan tehdyn tuotteen.
KRUUNUT & SILLAT
· Kultaiset, kultakeraamiset, täyskeraamiset kruunut ja sillat
· Kuitulujitteiset muovisillat ja -kruunut
Hammaskruunu on proteesi, jolla korvataan vahingoittuneen hampaan terä. Kruunu voidaan kiinnittää joko hiotun hampaan päälle tai nastan avulla hampaan juurikanavaan. Kruunun materiaali on kultaa tai jos halutaan luonnollisempaa värivaikutelmaan, posliinia. Kokonaan puuttuva hammas (tai hampaat) voidaan korvata siltaproteesilla. Puuttuvan hampaan molemmilla puolella olevat hampaat hiotaan tukipilareiksi, joiden varaan hammassilta tehdään. Kruunujen väliseen tyhjään kohtaan muotoillaan hammaslaboratoriossa muotin perusteella silta, jonka hammaslääkäri kiinnittää paikalleen. Silta asennetaan paikoilleen pysyvästi, eikä se erotu omista hampaista sen enempää käytössä kuin ulkonäöllisestikään.

IPLANTTIKANTOISET PROTEETTISET RATKAISUT

· Kiinteät sekä irrotettavat implantit
Leukaluuhun asennettavalla implantilla eli keinojuurella korvataan puuttuvan hampaan juuri. Titaanista valmistetun juuren varaan rakennetaan sitten puuttuva hammas. Titaani ei aiheuta allergiaa eikä elimistö hylji sitä. Hammas tehdään hammaslaboratoriossa lääkärin suusta ottaman jäljennöksen mukaan. Implantti istutetaan paikalleen leukaluuhun. Valtaosa toimenpiteistä tehdään tavallisessa paikallispuudutuksessa. Luutuminen kestää 3-6 kuukautta, minkä jälkeen keinojuureen kiinnitetään hammaslaboratorion valmistamat näkyvät hampaat. Luutumisen ajaksi suuhun asennetaan väliaikainen irtoproteesi tai silta, joten potilaan ei tarvitse missään vaiheessa esiintyä hampaattomana. Implantin etu perinteiseen hammassiltaan on se, että puuttuva hammas korvataan ilman, että luonnonhampaisiin tarvitsisi kajota. Implantin varaan tehdyt hampaat, sillat sekä proteesit voivat olla joko kiinteitä tai irrotettavia. Materiaalina niissä käytetään kudosystävällisiä metalliseoksia yhdistettynä muoviin tai posliiniin. Implanttien pysyminen suussa on tutkimuksissa todettu erittäin luotettavaksi.

ESTEETTINEN HAMMASHOITO
· Täyskeraamiset kruunut, täytteet, laminaatit ja sillat
Hammaslaboratoriossa tehdään myös monenlaisia esteettiseen hammashoitoon liittyviä töitä. Nämä työt ovat kasvava alue hammaslaboratorioiden toiminnassa. Kestävimmät hammaspaikat valetaan hammaslaboratorioissa kultaseoksesta. Esteettisimmät paikat tehdään puolestaan keraamisesta massasta. Kulta on materiaalina erinomaista, koska se ei murene, liukene eikä lohkeile. On myös erittäin harvinaista, että kulta aiheuttaisi allergiaa. Hampaan värisestä keraamisesta massasta valmistetut täytteet mahdollistavat, että vioittunut hammas voidaan palauttaa lähes täysin ehjän näköiseksi. Perinteinen keraaminen massa on kuitenkin kovempaa kuin hampaan kiille, joten varsinkin poskihammasalueella siitä tehtyjä hampaita täytyy vuosittain hienosäätää hiomalla. Posliinilaminaatti on hammaslaboratoriossa mittatilauksena valmistettu hampaan muotoinen 'kynsi", joka kiinnitetään hampaaseen pysyvästi. Laminaateilla korjataan hampaiden värimuutoksia, pieniä lohkeamia sekä asentovirheitä.
IRTOPROTEESIT
· Koko-, osa- ja metallirunkoiset proteesit
Irrotettavia proteeseja on kahta tyyppiä: kokoproteeseja ja osaproteeseja. Kokoproteeseja käytetään silloin, kun leuassa ei ole yhtään omaa hammasta. Kokoproteesissa hampaat on kiinnitetty akryylistä valmistettuun pohjalevyyn. Varsinainen hammasmateriaali on yleensä myös akryyliä. Allergiatapauksia varten on saatavissa muita sopivia materiaaleja. Osaproteeseja on akryylimuovisia osaproteeseja sekä kobolttikromista valmistettuja rankaproteeseja. Ne korvaavat osittain puuttuvia omia hampaita. Osaproteesit ovat edullisin tapa korvata omat puuttuvat hampaat. Rankaproteesi on rakenteeltaan osaproteesia sirompi. Se kiinnittyy omiin hampaisiin metallirungossa olevien pinteiden avulla. Rankaproteesi rasittaa osaproteesia vähemmän omin hampaiden tukikudoksia. Väljentyneet tai kipeytymiä aiheuttavat proteesit kannattaa tiivistää pohjaamalla vähintään noin 3 - 5 vuoden välein.

MUUT PALVELUT JA TUOTTEET
· Purenta- ja leikkauskiskot, hammassuojat, oikomislaitteet, valkaisulusikat, kasvo- ym. erikoisproteesit
Hammaslaboratorioissa valmistetaan myös erilaisia purentavaivojen hoitoon ja hampaiden oikomiseen liittyviä apuvälineitä. Purentakiskoa käytetään virheellisestä purennasta johtuvien kiputilojen hoidossa. Esimerkiksi pään ja niskanseudun säryt voivat johtua virheellisestä purennasta, joka voidaan korjata purentakiskolla. Se on ylä- tai alahampaisiin kiinnittyvä muovilevy, joka valmistetaan hammaslaboratoriossa mittojen mukaan. Purentakisko estää myös hampaiden narskuttelun ja siitä aiheutuvat kulumat. Sitä käytetään yleensä öisin. Suurempia purentahäiriöitä hoidetaan oikomiskojeilla, joita on sekä irrotettavia että kiinteitä. Irrotettavat oikomiskojeet tehdään muovista ja ne voidaan ottaa suusta pois puhdistamista varten. Useimmiten oikomishoidossa käytetään kuitenkin kiinteitä kojeita. Niillä hampaita siirretään joustavaan kaarilankaan kiinnitettävien kumilenkkien ja jousien avulla. Tavallisimmin oikomishoitoja tehdään noin 9-12 vuoden ikäisille lapsille. Myös aikuisten hampaita voidaan oikoa, joskin se on varsin hidasta. Hampaiden tummentumista voidaan hoitaa valmistamalla hampaistosta otetun jäljennöksen avulla ns. valkaisulusikka. Sitä pidetään suussa yön yli. Valkaisu vaikuttaa ainoastaan omiin hampaisiin. Sen avulla voidaan palauttaa hampaiden oma sävy tai tehdä niistä jopa vaaleammat kuin ne ovat koskaan olleetkaan. Hammaslaboratoriossa tehdään parhaat urheilijoiden tarvitsemat hammassuojat. Jokainen hammassuoja tehdään aina urheilijan yksilöllisten mittojen mukaan. Tarvittaessa hammassuojat voidaan valmistaa vaikka joukkueen omissa väreissä. Myös erilaiset hammas- ja kasvokirurgian tarvitsemat välineet ja proteesit kuuluvat hammaslaboratorion tuotevalikoimaan. Esimerkiksi yläleuan syöpäkasvaimen poiston seurauksena suusta nenään ja poskionteloon saattaa muodostua avoyhteys, joka pitää sulkea, jotta potilas pystyisi puhumaan ja syömään. Tämä tehdään hammaslaboratorion valmistamalla ns. obturaattoriproteesilla.

Tendent Hammaslaboratoriot · info@tendent.fi